Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Самоковеца печелел 200 хил. лв. на месец от хероин  |  iustitia.bg 
  • 19/9/2021

    14C

Самоковеца печелел 200 хил. лв. на месец от хероин


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

Самоковеца печелел 200 хил. лв. на месец от хероин

 

Трима наследници на разстреляния преди седмица в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца, опитват да запазят наркопазара в София в равновесие, разказаха хора от службите. В противовес на всички правила Клюна, Демби и Рашо правят опит да играят сами, без да плащат на човек над тях, разкриха оперативните работници.

Според доклада “Пазарът на наркотици в България”, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и представен пред медиите вчера, тримата досега са заемали предпоследното ниво в йерархията, но в момента се опитват да работят за себе си. Решаващ за тях е днешният ден, когато се връщат част от най-приближените хора на Самоковеца, които са съставяли ударната му група и са обезпечавали реда по веригата, твърдят източници от наркосредите, които коментираха и допълниха доклада. Техен отговорник бил Димата от Самоков. Според информацията всички те вече са получили оферта за работа от тримата. Предложението е с парите, които досега са давани на Самоковеца (около 200 хил. лв. на месец), да бъдат обезпечени заплатите и разходите им, а в замяна да получат “гръб”.

“Това са хората, които досега поддържаха статуквото. Четирима от тях се движат въоръжени с картечници в автомобил, за да могат да реагират, ако стане напечено. Тогава скачат и стрелят”, разказа дилър, пожелал анонимност. По думите му част от групата вече е минала на страната на новия триумвират, другите обаче изчакват, а от решението им зависи колко и кога ще са следващите трупове.

В момента София е разделена на девет района, които са огледало на районните полицейски управления. Парцелирането е много строго –

при навлизане в чужд район следва наказание

То може да бъде финансово, под формата на глоба или физическо – чупене на кости, които трудно зарастват, рязане на уши. “Преди време имаше случай, когато ударната бригада намушка два пъти “объркал се дилър”, счупиха му двете ръце и накрая му дадоха пари за такси, за да иде до болницата – да не вземе да умре”, разказа източник на “Дневник”.

Според доклада на ЦИД първият район, който обхваща центъра, е контролиран от Росен Животното, който работи чрез подставени лица – Гунди и Лъчо. Първият от около месец е извън бизнеса след побой и две прободни рани. В момента територията е разделена на две и се контролира от Росен, който е при Рашо, и Веско Кубинеца, който работи за Клюна.

Вторият район е в “Надежда” и се контролира от двама души с името Андрей. Един от тях в момента работи и в “Дружба”. Интересното тук е, че дори да вземат нов човек, той винаги се казва Андрей. Районът не е силен – дневно се пласират около 30 г хероин.

Третият район е в “Илинден”. От около година и половина се контролира от Коста и Бобо, които са от новите попълнения, дошли след последното преразпределение на пазара. В началото са работили при брата на Клюна, известен като Малкия Клюн, сега се отчитат на Рашо. Това е вторият по оборот район с около 70-80 г хероин на ден, защото тук влизат и ромските квартали. Друга специфика на територията е, че дилърите не използват телефон, за да се свързват с клиенти. Наркоманите идват в предварително подсигурени апартаменти на междинен етаж с метални врати, пред които дежурят патрулки. Клиентите се друсат вътре и нямат право да изнасят стоката, а в случай на опасност всичко се изхвърля в тоалетната.

Четвъртият район е “Триадица”, владее го Никола Бобъра – човек на Клюна. Там се пласират между 30 и 50 г хероин на ден. Петият район е “Подуяне” – управлява го Боби Сигмата, който е близък до Демби, но работи при Рашо. Дневният оборот е 30-40 грама. В “Красно село”, където е шестият район, работи Калоян Макса. Дилъри разказаха, че територията му е добра – преди през нея са се завъртали 70-80 г хероин дневно, но в момента оборотът е паднал наполовина. В “Младост” и Студентски град, където са Владо и Здравко – и двамата близки до Рашо, трудно се надхвърлят 20 г на ден. В “Дружба”, където е Осмо РПУ, работят Росен Животното и Ради. За него се знае, че е приятел на сестрата на Цеци Красимирова – манекенката, която беше ранена при стрелбата по Самоковеца. Ради започва при Клюна, който му дава работния си телефон. Най-оборотен е девети район – “Люлин”. Там се пласира по половин килограм хероин дневно. Контролира го малкият Клюн, пряк негов представител от скоро е човек с прякора Шашавия.

Важна характеристика за описаното четвърто ниво е, че от него се управляват защитниците на мрежата, които поради спецификата на работата са наричани

“черните адвокати”

Това са лица, излезли от системата на МВР, следствието, прокуратурата или съда. Типичният “черен адвокат” има контакти навсякъде и може да атакува системата на различни равнища – от районното полицейско управление, в което е осъществено задържането, през дознатели до магистрати. Хонорарите им обикновено се формират като процент от парите, които би трябвало да се платят за спасяване на съответния член на наркомрежата. Повечето дела в София се покриват от двайсетина души. Те извършват и допълнителни посреднически услуги – уговаряне на жертви с полицията и пускане на информация в медиите.

Към четвъртото ниво са и малките наказателни бригади, които разрешават по-дребни конфликти. Те са точно копие на ударната група на боса от пето ниво. Член на такава бригада обаче печели по 300 лв. на седмица плюс кола, телефон, безплатна консумация в заведението на шефа и проститутки от неговия контингент.

Под това ниво са дилърите и уличните наркопласьори, които поддържат контингент от клиенти. В момента в София и големите градове един пласьор снабдява 25 – 30 души. Средно за страната хероин продават между 600 и 800 души, половината от тях работят в София.

Фигурата на пласьора е като на търговския агент

– умелите си търсят по-добри места за продаване и могат да сменят шефовете си. Част от заплатата им идва от разреждане на количеството, но в по-добрите квартали са назначени и надзорници по качеството на продаваната стока, които налагат глоби. От 2001 г. повечето работят по телефона, като ползват анонимни предплатени сим-карти. Така според доклада на ЦИД се договарят 95% от сделките. По информация, дошла от улични пласьори, средният дневен доход на това ниво е между 70 и 80 лв., но месечната заплата рядко надхвърля 1500 лв. заради много лоши дни.

Авторите на доклада са открили специфики при пласьорите в различните градове. В Пловдив повечето били шофьори на таксита от ромски произход, в Бургас дилърите били обикновени младежи със специфични татуировки, които служат като ориентир към коя мрежа е лицето и какво е нивото му в йерархията. Най-често се татуират митични животни и източни растения.

Между шефовете на райони и уличните дилъри има още едно – трето ниво, което не е ясно откроено и съвпада с ролята на дилъра, като понякога се нарича база. Това са хората, които носят наркотиците и прибират парите, за да ги предадат на шефовете на райони.

Според доклада през лятото

един уличен грам е струвал около 20 евро

т.е. продавач на дребно го купува за 200 -400 лв. Официално доставчикът има 10% печалба от пласьора, но според принципа на разреждането вместо 5 г стока уличният разпространител може да получи 4 г, а 40 лв. от неполучения грам остават за посредника. При трима до шест пласьори, които купуват от един доставчик между 15 и 30 г на ден, доходът на трето ниво може да достигне 200-300 лв. на ден.

Цялата система се подсигурява и от контакти в полицията, твърдят авторите на доклада. Според източници от подземния свят за разлика от разстреляния Константин Димитров-Самоковеца никой от тримата сочени за негови наследници – Клюна, Демби и Рашо, не разполагал с достатъчно силен контакт. Най-навътре бил Клюна, но неговият човек бил само шеф на звено в НСБОП.

“Няма гръб от полицията. За когото знаем, сме го омели”, каза главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Според изследването на ЦИД за наркопазара в момента в България има 15 хил. хероинозависими. Едва една пета от тях се появяват в статистиките – заради потърсена помощ от болници или специалисти. “Тежките наркомани са 25 хил., двойно повече са на старт и взимат по-малки дози”, каза основателят на наркокомуните в България Владимир Качаклиев.

Експертите са изчислили, че средно всеки от тях взима по 1.9 дози, които варират от 5 г до четвъртинка. Цената на една доза в страната е около 5 лв., в София – 6. На тази база е изчислен и годишният оборот, който според доклада варира от 55 до 120 млн. лв. Половината от парите се въртят в столицата.

“Данните са силно преувеличени”, казаха експерти, които присъстваха на представянето на доклада. “Както в САЩ, голяма част от наркотиците се използват от самите дилъри и реално не се въртят, така и тук около 50% от дрогата се “издрусва” от дилърите”, обясниха те. Източници от полицията обаче обясниха, че тенденцията е била факт преди години. Сега никой нямал интерес да назначава наркомани, защото така губи пари.

Загубите, доколкото има такива в София, са заради по-добра стока в по-малките градове, коментираха наблюдатели. По думите им в момента има тенденция наркоманите да си пазаруват в Перник, където се продава хероин с високо качество.

Кризата в хероиновия пазар, която започна през 2001 г., е свързана с нарастващото влияние на синтетиката, се казва още в доклада на ЦИД.

Според авторите му “предимството на амфетамините е, че са удобни – не се налага да се ползва спринцовка, въпреки че вече има опити да се инжектират и да се смъркат вместо кокаин”. Почти 100% от синтетиката била българско производство.

“Вносът на 1 кг хероин от Турция излиза около 10 хил. евро. В същото време пикото – един от най-популярните синтетични наркотици – може да се произведе тук на масата или в гаража в къщата на баба ви. Суровината за него е 3 хил. лв., 1 грам се продава за 30-40 лв.”, каза Бойко Борисов. По данни на МВР през последните две години са

разбити 12 лаборатории за синтетични наркотици

За хората, които контролират бизнеса с амфетамини, нямаме никакви данни, обясниха авторите на доклада. Според ген. Борисов част от тях са българи. “Знаем за тях, следим ги. Дори умишлено пропускаме част от производството в съседни държави, където, като я хванат, налагат адекватни наказания”, обясни генералът.

“Проблемът на българската организирана престъпност е, че малко се надскочи и се намеси в бизнеса на европейската наркомрежа”, каза Борисов във връзка с последните жертви от подземния свят, чието ликвидиране беше обяснено с преразпределяне на наркопазара. Думите му визират т.нар. пето ниво в пирамидата – вносителите. В доклада като такива са определени Косьо Самоковеца, Златомир Иванов и Мето Илиянски. Единствената им характеристика е, че всички имат и

паралелен бял или сив бизнес

Кирил Кирилов – Киро Японеца, който дълго беше сочен като много влиятелен в София заради ромските групи, вече се е оттеглил, се казва в анализа за наркопазара. Според източници от полицията той не работи в България от 1995 г., а основният му бизнес е свързан с износ на амфетамини и хероин в чужбина, където пласирал по 200-300 кг на месец.

Наркодокладът, който беше представен вчера, не беше коментиран от представители на МВР. Сред авторите му са Иван Цветков, началник на направление “Наркотици” в НСБОП, и Христо Терзийски, който ръководи аналогично звено в СДВР. Според документа решаваща роля за опознаването на наркоструктурите у нас са изиграли показанията на уличения за наркодилър Илиян Варсанов. “Още в петък адвокатите ми ще подадат жалба срещу Тихомир Безлов, който е автор на това изказване”, каза Варсанов.

 

*****************************************

 

 

Подкрепи ни в борбата с корупцията в съдебната система и върховете на държавната и общинската власт!

За да имаме възможност да продължаваме да правим независими разследвания и да разкриваме кражби, корупция, лобиране, моля подпомогнете дейността на “БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ КОМИТЕТ- защита на гражданите с правни средства”, защото не е лесно да се бориш с най-големите в държавата !

МОЖЕТЕ ДА НИ ПОДКРЕПИТЕ КАТО НАТИСНЕТЕ ТУК :

                                                                                             

Сайтът “ЮСТИЦИЯ.БГ” е изключителна собственост на Сдружение

“Български юридически комитет-защита на гржданите с правни средства”,
гр, Бургас, 8000, ул. “Гладстон” № 18
имейл: editors@iustitia.bg

ЮСТИЦИЯ.БГ (Iustitia.bg) е информационна агенция за разследваща журналистика и юридически справочник.

Думите отлитат, написаното остава
Verba Volant, Scripta manent.

 

Здравейте , братя и сестри БЪЛГАРИ !
ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ ШИРЕЩАТА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ В СТРАНАТА НИ.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
[paypal_donation_button]

______

Помощ за страницата и дейността:

PayPal: editors@iustitia.bg от ТУК

Юстиция.БГ Разследваща журналистика

 

UNICREDIT BULBANK AD
7 Sveta Nedelya Sq.
1000 Sofia
Bulgaria
Fax. +3592/988 4636
SWIFT (BIC): UNCRBGSF
IBAN: BG96UNCR70001521460705
бенефициент : NIZAMOV
___

#ИстинатаБезСтрах

Можете да направите ДАРЕНИЕ като натиснете ТУК !

 

Благодарение на Вас истината няма да остане скрита и никой няма да избяга от нея!

КОЙТО ЖЕЛАЕ, МОЖЕ ДА ПОДПОМОГНЕ “Български Юридически комитет” в Патреон!
До сега сме ВЪРНАЛИ ДЕЦАТА НА МНОГО БЕДНИ , НО ГОДНИ МАЙКИ И БАЩИ СЛЕД КАТО СЪМ ИМ БИЛИ ОТНЕТИ НЕОСНОВАТЕЛНО.

Това са малка част от децата, които сме върнали, водейки безплатни съдебни дела, чрез Български юридически комитет – БЮК . Деца, които са били неоснователно отнети от службите по закрила на детето, от ДОБРИ и ГОДНИ, но БЕДНИ родители, без да бъдат подпомогнати материално, въпреки, че ДА “Закрила на детето” е под юрисдикцията и под управлението на Агенцията по СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ! Не става въпрос за липса на родителски капацитет, а за липса на материални условия, за които държавата е длъжна да осигури един нормален минимум на всяко дете. Ние разкрихме през 2016г., че отнетите деца се дават на приемни семейства, на които държавата плаща над 900 лв./мес./дете. Пари, които ако се дадат на биологичните родители, последните биха им създали прекрасни условия. Знаете за разкритията ни и за корупционна схема в институцията, която се занимава буквално с продажба на български деца на чужденци. Чрез междинни семейства, които социалните определят самостоятелно и безконтролно да осинивяват децата срещу заплащане, децата се изкарват в чужбина, където подставените осиновители предават за осиновяване децата на чужденци извън юрисдикцията на България. По този начин се заобикаля процедурата съгласно закона, която включва обстойна проверка на миналото на осиновителя-чужденец и преценка на риска да бъде предоставено или използвано от него за развратни действия след като са изчерпани всички възможности детето да бъде осиновено от български гражданин. Децата, взети, защото уж били под риск, се предават на непроверени чужденци, където може да са в по-голям риск.
Избягват една опасност като излагат децата на сто други.
Разбира се, това се случва след разговори на четири очи и платени крупни суми под масата на държавните служители. Пари, за които имаме съмнение, че се разпределят нагоре по веригата и достигат до черните каси на партиите, където се използват за купуване на гласове по избори.
Миленчо, Ицо от Варна, бебе Александър от с. Арда, Смолянско, триете деца на вдовицата Даниела Колева от Сливен, 11-те отнети деца на най-голямото българско етническо семейство в Русе, бебето в с. Смирненски, детето на Донка Иванова от Ямбол и много, много други казуси, завършвали или, които ще завършат добре поради щастливата случайност да се заемем с тях БЕЗПЛАТНО. А колко други има, на които не можем да помогнем. Службите по закрила (отнемане) на детето са отнели – за 2018г. – 3000 деца, а за 2019-та година, само до Август изведените от семейството са 2000. Многократен рязък ръст през последните години на изведените от семействата деца, който ние няма да допуснем, защото имаме достатъчно доказателства, че се извършва под чуждестранно давление.
Финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 – 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици.
Тук и на PetarNizamov.com
можете да научите за дейността ни по връщане на деца, отнети от социалните от годни, но бедни родители и да бъдете информирани за това което в медиите крият от вас. Знаете и за нашата борба срещу Стратегията за детето 2019-2030г.
Против “Джендър” образованието в училищата .
Против отнеманията на деца от годни родители поради бедност вместо да бъдат стимулирани от държавата !
Представяме ви КАЗУСИТЕ , В КОИТО СМЕ УЧАСТВАЛИ И СМЕ УСПЯВАЛИ ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ. ЗА ДЕСЕТКИТЕ ОТНЕТИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ И ВЪРНАТИ ОТ НАС ДЕЦА НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ можете да прочете като натиснете върху връзката: https://petarnizamov.com/десетките-отнети-от-социалните-и-върн/
Знаете и за нашите съдебни битки срещу социалните и върнатите десетки деца обратно при биологичните им и любящи ги родители.
Знаете за нашата борба за въвеждане на час по родолюбие в училищата.
Знаете и за нашата борба срещу НПО-тата в училищата и опитите за промиване на мозъците на малчуганите.
Знаете и за закрилата, която сме предоставяли на бедни, болни, възрастни и сиргаци, които сме настанявали в общински жилища, дарителски и кръводарителски акции.
Знаете и за борбата на Политическа партия (в процес на регистрация) – “РОДИНА” срещу Статуквото. Срещу олигарсите и техните покровители и създатели.
Знаете и за нашите съдебни и граждански битки срещу застрояването на дивите дюни, зелените площи. Срещу обгазяването и замърсяването на земята, водата и въздуха.
Знаете за спрените строежи на плажовете след нашите акции.
Знаете за уволнените директори на областни дирекции по социално подпомагане, началници на РПУ-та, на кметове на общини – отстранени от длъжност и обвинени в корупция след нашите разкрития и граждански действия.
Знаете за нашите гражданско движение и цивилните отряди за защита на жените и вярата, осъществяващи защита на границата на България срещу нелегално нахлуващи през нея мигранти и дезертьори от ИСИС, АлКайда, Ал Нусра и др.
Знаете за подкрепата, която получваме от управляващата партия в Италия, Шведски демократи, СПД – Чешка република и мн. други патриотично настроени парламентарни политически групи и организации в Западна и Централна Европа.
Ние не говорим, ние действаме. Ние работим в полза на обществото, а не си чешем езиците !
Петър Низамов
Председател на “Български юридически комитет”
Председател на “Свободна Европа”
Председател на “Evropský štít – Česká republika”
С подкрепата на Патреон

Здравейте , братя и сестри БЪЛГАРИ !

ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ ШИРЕЩАТА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ В СТРАНАТА НИ.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

С подкрепата на Патреон: https://www.patreon.com/PetarNizamov

Здравейте , братя и сестри БЪЛГАРИ !
ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ ШИРЕЩАТА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ В СТРАНАТА НИ.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

Здравейте , братя и сестри БЪЛГАРИ !

ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ ШИРЕЩАТА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ В СТРАНАТА НИ.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/plugins/about-author/author-setting/about-author-use-shortcode2.php on line 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.