Миналата седмица стъпка по стъпка беше наредена мозайката на инцидента в бар “Рила” в Боровец. Специалният интерес към схватката, част от вече класическите за туристическия сезон физически препирни между “застрахователи”, беше продиктуван от изнесената официално в сряда информация, че в бара се е намирал и главният прокурор Иван Татарчев.

Случката

На 2 декември около полунощ пред вратата на бар “Рила” в Боровец нахълталият 32-годишният Юри Галев от с.Бели Искър, община Самоков се спречква с охраната на заведението, която не му позволява да влезе. (Преди това Галев е опитал, но не е успял да се справи с охраната на хотел “Самоков”). Преодолял охраната, въоръженият Галев влиза в бара и заплашва Георги Илиев, че ще го убие или поне така твърдят свидетели на страшната сцена. (Според следствените данни Галев само е влязъл, огледал се и излязъл.) Вътре в бара в съседни сепарета, събрани по повод откриването на скисезона, се веселят главният прокурор Иван Татарчев, босът на “ВАИ холдинг” Георги Илиев, шефът на столичните социалисти Александър Маринов и председателят на Комитета по туризъм Валентин Велинов. Според очевидци премиерата на тазгодишния зимен туристически сезон са уважили е почерпка в “Рила” и група депутати. Александър Маринов обаче отрече да е забелязал народни представители тъдява. Ръководителят на ГС на БСП не можа да даде подробности за случката в бара, защото по времето, когато Галев се е изявявал , г-н Маринов вече си бил легнал. В средата на седмицата на свой ред и Иван Татарчев публично увери, че не е чул и видял какво става в нощното заведение. Малко след инцидента Георги Илиев в компанията на съпругата си и дебеловратата си свита се упътва към хотел “Ястребец”, който е избрал за нощувка. Полицията вече е алармирана за случилото се и голям брой полицаи пристигат пред хотела, за да охраняват цяла нощ крепкия сън на Георги Илиев. Униформените момчета се нареждат пред бариерата на 500 м от хотела, а гардовете на Илиев бдят непосредствено пред хотелския вход и вътре във фоайето. Свидетели са шокирани от контраста във въоръжението на служителите на полицията и служителите на ВИС-2 – първите са с пистолети, а вторите с “помпи”. И рамо до рамо бранят сигурността на брата на Васил Илиев. По-късно районът около Самоков е блокиран от полицейски постове и ленти с шипове на пътя.

Междувременно Юри Галев, освирепял, слиза в Самоков и върлува в местната дискотека “Джемини”. Управителят на дискотеката, намираща се на горния етаж на кино “Рила”, Краси си спомня, че около 2.15 ч след полунощ в заведението са нахълтали хора на Галев, които ударили по главата брат му – съсобственик на единствената дискотека в града, после се нахвърлили и върху самия Краси, който в момента е със счупен нос. Последвали необясними изстрели по тавана и стените на заведението, които уплашили до смърт намиращия се зад бара персонал. След като изпотрошили бутилките, момчетата се оттеглили доволни. Управителят на “Джемини” не помни Юри Галев да е бил там. Същата компания е ощастливила с присъствието си и бар “Никол” в известния с картофите си град. Сигурно е обаче, че самият Юри Галев същата нощ е стрелял в центъра на Самоков по бронирания мерцедес (СИ 67) на Георги Илиев. Любознателни самоковци твърдят, че пораженията на возилото на Илиев (което според самия Илиев се е намирало в града, защото шофьорът му е “бил по гаджета”, докато шефът му си е почивал в “Ястребец”) са драскотини по предната дясна врата и стъкло. Епилог на случката е откосът на Юри Галев по лада “Нива”, която е станала мишена заради лепенките, подсказващи, че колата е застрахована във ВИС-2.

Кой е Юри Галев

Юри Светославов Галев е роден на 3.06.1963 г. в Самоков. Неговите родители и брат му Сашо живеят в с.Бели Искър, където е отраснал Галев. Завършил е средно училище “Олимпийски надежди”, профил “Борба”, след което е приет във ВИФ, но по неизвестни причини не е завършил института. Трудовият му стаж се изчерпва с портиерската длъжност в нощен бар “Рила” в Боровец. Отговорни служители с пагони твърдят, че в периода 1994-1995 г. “след установяването на контакти с различни престъпни групировки (ВИС-2 и “Корона инс”) Юри Галев става сътрудник на “Ексим дис”, която охранява баровете “Рила” и “Самоков”. След като лицензът на фирмата е отказан, Юри Галев се оказва безработен и абонат на “Криминална хроника”. До момента той не е осъждан и срещу него няма заведени дела, осведомиха запознати полицейски служители.

Ангажирани във ВИС отричат Галев въобще да им е бил колега по времето на Васил Илиев. Склонността на Галев да прекалява с наркотиците също била част от “визитната му картичка”. Характерни за личността му определения се оказаха “луд”, “неуравновесен” и “невъздържан”.

Версиите

Някои полицаи отчетоха сходство между конфликта в бар “Рила” и майските подвизи на хора на Иво Карамански, които отбелязаха първото публично излизане на шефа си от затвора с подобаваща стрелба в същото заведение, при която бяха ранени двама от клиентите. Не са малко тези, които свързват криминалния изблик на Юри Галев със съвсем прясното освобождаване на шефа на “Корона инс”. Като изхождат от официалните изявления на Карамански, че няма апетит към туристическите обекти в Боровец, висши служители на МВР си обясняват случилото се миналата седмица с желанието на Юри Галев да развива собствен бизнес. “Напоследък Галев е изолиран. Той иска да развива самостоятелен бизнес и като местен жител не може да понесе това, че подялбата на туристическите обекти в Боровец се извършва между външни хора”, обясни висшестоящ служител на вътрешното министерство, пожелал анонимност. (На 19 април т.г. Комитетът по туризъм сключи сделка с “Алми турс” ООД (фирма близка до Младен Михалев – Маджо, т.е. SIC) за продажба на 80% от акциите на дружество “Мура – Боровец” на стойност 250 млн. лв. В това дружество влизат хотелите “Мура”, “Ела” и “Бреза”, които се намират в Боровец. От договорената с Комитета по туризъм цена 50% са платени в облигации по ЗУНК, 40% с Брейди-облигации и 10% в кеш. Хотел “Рила” е наполовина собственост на “Климати” ЕООД. Говори се и за задочно участие на Мултигруп в хотелиерския бизнес в Боровец. Фирма “Бороспорт” с директор Божидар Янраков, експлоатира кабинковия лифт и съоръженията по пистите “Маркуджик” – 1, 2 и 3. От този сезон за охраната на нощен бар “Рила” се грижи ВИС-2, а като отговорник на фирмата за курорта е задържаният преди за изнудване, понастоящем арендатор на ресторант “Ястребец” Ангел Тончев. Обектите по пистите били раздадени от “Бороспорт” без търг и конкурс на борчески фирми.)

Мнението на окръжния прокурор на община Самоков г-н Скелин е, че скандалът в “Рила” не е свързан с борбата за надмощие на групировки в доходоносния курорт. “Поне засега не разполагаме с достатъчно доказателства около този и предишните случаи, които да водят до подобен извод”, каза за “Капитал прес” г-н Скелин.

Според ръководителя на Регионалната следствена служба, който е натоварен и със случая “Галев” – Емил Трендафилов, инцидентът се дължи на междуличностен конфликт и е неправилно да се слага под общ знаменател с тупурдиите на “застрахователите” в курорта. “Инцидентът няма нищо общо с Карамански, а е свързан само с личната вражда между Галев и Георги Илиев, която за нас е все още необяснима”, заяви г-н Трендафилов.

Срещу обявения за национално издирване Юри Галев има образувано предварително следствие по два Текста от НК: за едро хулиганство и незаконно притежаване на оръжие. Взета е мярка за неотклонение задържане под стража.

Макар и без сериозни последици, случката в началото на зимния сезон дава достатъчно поводи за размисъл на Комитета по туризъм за това какви хора се разпореждат е големите зимни курорти. Ако се продължи по схемата първо да се стреля после да се пита, от традиционните чужди туристи в Боровец няма да останат много. Англичаните просто няма какво толкова да му мислят.