МАСОВ скрининг при COVID-19 и КОЛКО МАСОВ да е той  |  iustitia.bg 
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
  • 25/9/2021

    14C

МАСОВ скрининг при COVID-19 и КОЛКО МАСОВ да е той


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

До всички, които за МАСОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, включително и до Световната здравна организация:

Професор Христо Тасков : Щом един интернист смята така , а друг лекар отрича носенето на маски, какво остава за редовите граждани
1. Най напред дайте смислено обяснение за МАСОВ скрининг при COVID-19 и КОЛКО МАСОВ да е той. Всяко нещо има някакви параметри. Например СЗО препоръчва ежегоден скрининг за ХИВ на поне 90% от лицата употребяващи инжекционно наркотици. И България изпълни тази препоръка. На базата на около 12-15 хиляди такива лица според Националния център по наркомания, Министерството на здравеопазването осигуряваше необходимия брой тестове и условията за провеждане на този скрининг чрез РЗИ и неправителствени организации, работещи на терен. По този начин България изпълни препоръката на СЗО и не се допусна епидемия сред тази група за разлика от други страни.
2. Следователно и при епидемията от COVID-19 да постъпим по този начин.
3. Най-напред да определим размерът на групата, която ще изследваме: цялото население, един на 10, на 100, на 1000? Дали, да правим случаен скрининг или при групи във висок риск и кои ще са тези групи?
4. След това да кажем през какъв период ще бъде изследвано всяко лице. Всеки ден, през ден през 5 или 10 дни. И до кога? За положителните резултати е ясно. Ако предположим, че на 1 диагностициран имаме 10 не диагностицирани , означава да правим сметките за около 6000 заразени в момента. Но какво ще правим за далите отрицателни резултати, каквито ще са болшинството от случаите? До кога ще ги скринираме?
5. След като си изясним тези параметри, трябва да се разиграят различни сценарии, за да определим броя на тестовете и броя на необходимите лаборатории за извършването им.
6. При горепосочената неяснота на входящите параметри, създаването на сценариите при COVID-19 изисква сложни изчисления и математиците може да се справят с това. Не е така просто, както гореописания случай при ХИВ.
7. Когато имаме различни сценарии, трябва да определим кой от тях е РЕАЛИСТИЧЕН в момента и към КОЙ СЦЕНАРИЙ ДА СЕ СТРЕМИМ в бъдеще. И как да го постигнем.
8. С помощта на Световна банка (те са разработили специален софтуер за ХИВ) разигравахме различни сценарии за ХИВ в България. В общи линии подходите са два: а) ИДЕАЛНИЯТ ВАРИАНТ – да постигнем максимални резултати и да определим чрез софтуера необходимите ресурси за това, материални, човешки и финансови. И да ги осигурим. Тъй като това не е изпълнимо от нито една страна в света, обикновено се отива към втория подход: б) КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ С НАЛИЧНИТЕ РЕСУРСИ, И КАК ДА СЕ ОПТИМИЗИРАТ ВСИЧКИ ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ, ЧЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ МАКСИМАЛЕН ЕФЕКТ. Резултатите от тези сценарии за България са описани в много подробен доклад на Световната банка, който вероятно е вече качен на сайта на Световната банка. Там има подобни доклади за сценариите в много страни. Препоръчвам да се прочетат.
9. Следователно вместо да произнасяме крилатата фраза „ДРУГАРИ, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ“ т.е „ДА ПРАВИМ МАСОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“, специалистите да направят тези сценарии и да знаем, по кой от тях ще играем пиесата. За мен думата МАСОВИ е празна от съдържание. Не изключвам да се работи по тези сценарии у нас, но до тяхното завършване да не употребяваме думата МАСОВ без подробни обяснения, какво означава това.

“Анатомия” на коронавируса SARS-CoV-2, причинияващ COVID19 разлики и прилики с другите познати коронавируси

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/plugins/about-author/author-setting/about-author-use-shortcode2.php on line 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.