МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ СПРАВИМ С COVID-19 БЕЗ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ – – Проф. Христо Тасков  |  iustitia.bg 
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
  • 25/9/2021

    14C

МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ СПРАВИМ С COVID-19 БЕЗ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ – – Проф. Христо Тасков


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

ТОКУ ЩО МИ БЕШЕ ЗАДАДЕН ИНТЕРЕСНИЯТ ВЪПРОС, МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ СПРАВИМ С COVID-19 БЕЗ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ.

Кристиан Дростен – главният вирусолог на берлинската клиника “Шарите” и водещ германски експерт по темата Ковид-19

Аз не мога да отговоря за сега на този въпрос. Идеалното ще е да се създаде ваксина, която да изгражда колективен имунитет. Но може ли е без ваксина?

Ще дам два примера.

Първият. Срещу туберкулозата никой от нас няма имунитет. Доказано е че БЦЖ ваксината не изгражда колективен имунитет след детската възраст. И защо от туберкулоза боледуват малък на брой хора в редица страни? Защото имаме ефективно лечение и ефективен комплекс от мерки за превенция. Чрез тяхното правилно и ефективно прилагане светът вече си е поставил реалната задачата да изкорени туберкулозата.

Вторият. ХИВ инфекцията. Намирането на лечение за ХИВ, корено промени както хода болестта и епидемичното разпространение на вируса. При правилно лечение хората не могат да разпространяват вируса и сега сме свидетели на намаляването на новите случаи в повечето страни в света. Дори сме си поставили задача до 2030 година, новите инфекции да са рядкост. Но както сега спорът за ефективността на маските и при ХИВ се спореше за ефективността на презервативите. От 100 кладенеца се носеше вода, как порите били много по-големи от вируса. А имаше и цяло движение, което отричаше съществуването на вируса. Това беше и позицията на президент на една африканска държава. Заради тези спорове мерките за превенция бяха полвичати и се стигна до масовото разпространение на болестта.

Мога да дам и още примери, но смята тези два за достатъчни.

ЗА „БЪРЗИТЕ“ И „БАВНИТЕ“ ТЕСТОВЕ ПРИ COVID-19 – в 12 точки – Проф. Христо Тасков

 

ОТНОВО НЯКОИ РАЗСЪЖДЕНИЯ ЗА КОЛЕКТИВНИЯ ИМУНИТЕТ

Предишният ми пост ТОКУ ЩО МИ БЕШЕ ЗАДАДЕН ИНТЕРЕСНИЯТ ВЪПРОС, МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ СПРАВИМ С COVID-19 БЕЗ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ. Той отвори въпросът , дали това е само за двата примера или е и за други заразни болести.

Историята на човечеството е съпътствана от малки или големи епидемии. Естественият път да затихне една епидемия е колективния имунитет. Ако такъв изобщо не може да се създаде, както е например при ХИВ .В хода на епидемията или вирусът или гостоприемникът трябва да се изменят, така че да съжителстват заедно дълго време без да е налице заболяване. Генетичните изследвания при маймуните показват, че маймунският вирус в продължение на може би хилядолетиея е селектирал генетично различни маймуни, в които вирусът си живее, без да причинява особени заболявания. Като примери при човека могат да се посочат херпесния вирус, цитомигаловируса , а сега и папилома вируса. Повечето от нас имат тези вируси в организма. В отделни случай те могат да причинят заболяване, но не пречат на човек да се възпроизведе, каквато е целта на природата. Така вирусът и човекът заедно оцеляват. Следователно не при всички инфекции оцеляването на човечеството е в резултат на колективен имунитет. По скоро при малко на брой.

При липса на познание за естеството на заразните болести хората са стигнали до идеята за ФИЗИЧЕСКОТО ИЗОЛИРАНЕ т.е. карантината. След това, с откриването на вирусите и бактериите мерките за превенция са се обогатили чрез методите на АСЕПТИКА, АНТИСЕПТИКА, ДИЗЕНФЕКЦИЯ И СТЕРИЛИЗАЦИЯ. Чрез тези мерки Листер се е преборил с родилната треска и хирурзите са започнали да си мият ръцете ПРЕДИ операция, а не СЛЕД операция.

Нов етап в борбата със заразните болести е откриването на специфични антибактериални и антивирусни ЛЕКАРСТВА. Антибиотиците направиха революция в медицината и спасиха милиони човешки живота. Антиретровирусните лекарства за ХИВ дадоха шанс на тези хора да преживеят на 30 и повече години.

Друг ключов етап в борбата със заразните болести са ВАКСИНИТЕ. С тях ние създаваме ИСКУСТВЕНО ПРИДОБИТ ИМУНИТЕТ. Благодарение на ваксините едрата шарка беше окончателно изкоренена от земята. Полиомиелит, дифтерия, коклюш и т. н. са много рядко срещани заболявания. Сега надеждата ни е чрез ваксината срещу папилома вируса да намалим рязко случаите на рака на шийката на матката. Свидетели сме как през последните години, успокоени от успехите ние, ПРЕНЕБРЕГНАХМЕ правилата на колективния имунитет и в цял свят и у нас избухнаха епидемии от морбили с не малко смъртни случаи.

Разказвам всички това, защото човечеството е се е научило как да се бори със епидемиите. Трите стълба на борбата са ПРЕВЕНЦИЯ, ИДИНТИФИЦИРАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ, И МАСОВИ ИМУНИЗАЦИИ.

Когато нямаме лечение и ваксина, единствената мярка е ПРЕВЕНЦИЯТА. Физическата изолация е час от превенцията заедно с предпазните средства и дезинфекцията. Така е при всяка нова епидемия, това направиха всички страни в света и при заплахата от COVID-19.Сега очакваме най-напред да се появи ново лекарство, а след това и ваксина, ако е изобщо възможно.

ЕСТЕСТВЕНОТО СЪЗДАВАНЕ НА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ т.е да преболедуват 70-90 % от хората СПОРЕД МЕН е най-древната и първобитна форма за затихване на една епидемия.

За това си задавам си въпросът, така ли трябва да постъпим през 21 век? Виждам, че във всички страни надделя разума и се предприеха, мерки съобразени с нашите познания и КОЛЕКТИВНИЯ опит на човечеството.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/plugins/about-author/author-setting/about-author-use-shortcode2.php on line 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.