Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Професор Христо Тасков : ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА КАЗВАМ ДОВИЖДАНЕ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ.  |  iustitia.bg 
  • 24/9/2021

    14C

Професор Христо Тасков : ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА КАЗВАМ ДОВИЖДАНЕ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА КАЗВАМ ДОВИЖДАНЕ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ.

Не обичам да парадирам и не страдам от желание да бъда медийна звезда. Много рядко давам интервюта. Предпочитам да споделям своя опит, както и да излагам своите становища и препоръки пред заинтересованите институции и лица, аргументирано в писмен вид. Правя го и при тази епидемия.

Връщам се отново в света на учените. Там споровете не се водят по медиите. Споровете се водят между равни, писмено и с точни факти и аргументи. В специализирани научни списания. Всеки се опитва да защити своята теза, но е готов във всеки момент да приеме и аргументите на другите.

За широката публика аз не съм популярна личност, а и не се стремя да бъда такъв. Може би за това много хора си задават въпросите, кой съм, с какво съм се занимавал и с какво се занимавам сега. Ще отговоря само на последния въпрос.

Ръководя група изследователи в Медицински университет в Пловдив, с които искаме да увеличим десетократно чувствителността на един съвременен метод за възможно най-ранно откриване на потенциален рецидив при детските остри левкози. И по този начин лечението да се адаптира за всеки отделен пациент. Това се нарича персонализирана медицина.

В следващите седмици с мои колеги от страната и чужбина започваме да изследваме клетъчния имунитет и имунологичната памет при COVID-19. Ще търсим отговора на въпроса, каква е формата и ролята на клетъчния имунитет за защитата срещу този вирус. И което е по-важно, какви са интимните механизми на имунологичната памет след преболедуване от COVID-19 и колко е продължителна е тя. Тези изследвания имат пряко отношение за изясняване на формата, обхвата и продължителността на колективния имунитет при COVID-19. Те имат и важно значение, както за създаването на ваксини срещу COVID-19, така и за оценка на тяхната ефективност. В никакъв случай не сме единствените. Ние ще работим само върху една част от пъзела, за да може по-скоро да се сглоби цялата картина.

Трябва ли да свикнем с мисълта, че оттук нататък “ще живеем с коронавируса врата до врата”

Кристиан Дростен – главният вирусолог на берлинската клиника “Шарите” и водещ германски експерт по темата Ковид-19

ЗА „БЪРЗИТЕ“ И „БАВНИТЕ“ ТЕСТОВЕ ПРИ COVID-19 – в 12 точки – Проф. Христо Тасков

Професор Христо Тасков : Щом един интернист смята така , а друг лекар отрича носенето на маски, какво остава за редовите граждани

Както сами разбирате, в момента имам много по-сериозни и важни ангажименти от безплодното писане във фейсбук. Не съжалявам за отделеното време, защото сега много по-добре разбирам състоянието на нашето общество. Но съм доста тъжен и притеснен. Разбира се няма съвсем да ви изоставя. Планирам към края на май да съм готов с около 10 страници информация за сегашните ни познания върху имунитета при корона вирусите и какво може да очакваме в бъдеще. Нещата не са толкова трагични. За учените е загадка, как досегашните епидемии от корона вируси са затихвали във времето, без да е преболедувало 70% от населението. Много се надявам това да се случи и с COVID-19. Но трябва да дадем време и шанс това наистина да се случи. Ще се постарая тази информация да е на възможно на най-достъпен език за широкия кръг читатели. Очевидно е, че не мога да я публикувам в такъв обем във фейсбук, но ще търся други форми, тя да стигне до всички вас.

За сега ви казвам довиждане. Бъдете здрави и разумни, отговорни към себе си и околните. Само така може се справим с епидемията.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/plugins/about-author/author-setting/about-author-use-shortcode2.php on line 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.