Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
COVID-19 и СОЦИАЛНИ ДЕТЕРМИНАНТИ ПРИ ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ – проф. Христо Тасков  |  iustitia.bg 
  • 19/9/2021

    14C

COVID-19 и СОЦИАЛНИ ДЕТЕРМИНАНТИ ПРИ ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ – проф. Христо Тасков


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

COVID-19 и СОЦИАЛНИ ДЕТЕРМИНАНТИ ПРИ ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ

ABBOTT ПУСНА ТЕСТ ЗА МОЛЕКУЛЯРНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА НОВ КОРОНАВИРУС САМО ЗА ПЕТ МИНУТИ

АМЕРИКА ИЗРАЗЯВА СВОЯТА БЛАГОДАРНОСТ ЗА Dr. Fauci

 

Много е писано за ролята на социалните детерминанти. Приз 2009 г Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) организира конференция на тази тема в София. Dr. Thomas Hoffman, от Регионалиня офис на СЗО за Европа започна прзентацията си с тази впечатляваща графика. На нея се вижда, че смъртността от туберкулоза в Англия и Уелс намалява почти линейно, независимо от откриването на туберкулозния бактерий, химиотерапията и БЦЖ ваксината. Едва съчетаването на тези фактори с мерките за ранно откриване, изолация и лечение, както и издирването на контактните лица от първи, втори и трети ред и тяхното лечение е спомогнало за почти пълното ликвидиране на местните случаи от туберкулоза. (Понастоящем случаите на туберкулоза са почти само при мигрантите). Анализът на тези факти е показал, че намаляването на зболяемостта от туберкулоза през тези над 100 години е свързано ОСНОВНО СЪС СОЦИАЛНИ ДЕТЕРМИНАТИ. Главните от тях са намаляване на големината на семействата от няколко поколения в едно жилище, отделяне на младите семействата в отделно жилище (форми на физическо дистанциране) и подобряване на хигиената в обществото.

 

ТАЗИ ГРАФИКА МНОГО КРАСНОРЕЧИВО ПОКАЗА РОЛЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ ДЕТЕРМИНАНТИ ПРИ ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ

На тази конференция бяха представени също много примери при редица други заразни заболявания. Но нека да видим , какво е положението у нас. Попитайте някой от работещите в инфекциозните отделения, или туберкулозните болници в страната, от кои махали и квартали са преобладаващата част от пациентите. И в кои от тях създават най-много работа на РЗИ.
Обърнете внимание при тази епидемия, от къде тя започна, кои градове и области бяха най-силно засегнати в света. Защо във София е най-голямото огнище в България. Защо в северните части на Холандия, Швеция, Норвегия и Финландия няма епидемия, въпреки че е по-студено. Защо епидемията в Италия се превърна във вътреболнична. Защо най-тежка е ситуацията в старческите домове (нямам предвид смъртността). Защо при грипна епидемия затваряме училищата и болниците. Такава е картината при всяка въздушно-капкова епидемия. При този тип епидемии един от основните фактори са концентрацията на населението, пътнико потока, контактите и начина на общуване (шведи срещу италианци и испанци).

По този начин може да си отговорите и на въпроса, защо епидемията закъсня на Балканите и се развива сравнително по-бавно. Не си обяснявайте това с БЦЖ ваксината. Аз до сега не съм намерил в литературата научно обяснение на имунолозите за вероятността на тази хипотеза и нейните научни основи. Самият аз не мога да намеря обяснение, въпреки голямото ми желание тя да е вярна. (Основните ми научни познания са в имунологията на инфекциите, включително ваксините)

ЗА ТОВА, КОГАТО СРАВНЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ С ДРУГИ СТРАНИ В СВЕТА, НЕКА ДА ИМАМЕ ПРЕДВИД ДЕМОГРАФИЯТА, МАНТАЛИТЕТА НА ОБЩЕСТВАТА, ТЯХНАТА СОЦИАЛНА КУЛТУРА И ОРГАНИЗАЦИЯ. ВСЕ ПАК НИЕ СЕ НАМИРАМЕ НА БАЛКАНИТЕ И ТРЯБВА ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ САМО СЪС СТРАНИТЕ В ТОЗИ РЕГИОН.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/plugins/about-author/author-setting/about-author-use-shortcode2.php on line 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.