МУТРИТЕ В БУРГАС – НИКОЛАЙ МЕЧКОВ С ТРИ ДЕЛА ЗА ШЕФ НА ОРГАНИЗИРАНА МАФИЯ – iustitia.bg
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wp_external_lib' not found or invalid function name in /home/iustq3cl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
  • 26/5/2022

    14C

МУТРИТЕ В БУРГАС – НИКОЛАЙ МЕЧКОВ С ТРИ ДЕЛА ЗА ШЕФ НА ОРГАНИЗИРАНА МАФИЯ


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/iustq3cl/public_html/wp-content/themes/usticia/template-parts/content.php on line 35

Процесът се точи близо 10 години

ИЗГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО !!!

Специализираният наказателен съд оправда и деветимата обвиняеми по делото за „бандата с кирките“. Магистратите мотивираха решението си с липсата на достатъчно доказателства за наличието на организирана престъпна група (ОПГ).

Процесът се проточи близо 10 години. Той претърпя фалстарт още в началото на 2010 г., когато Бургаският окръжен съд върна делото на прокуратурата заради съществени пропуски в обвинителния акт.

8 години по-късно случаят изненадващо бе рестартиран от спецсъда. Делото продължи близо 3 години, след като многократно бе отлагано заради тежки болести на подсъдимите или липсата на важни свидетели.

ИЗГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО И СИ ОТГОВОРЕТЕ НА ВЪПРОСА ЗАЩО СА ОПРАВДАНИ СЛЕД КАТО СВИДЕТЕЛИТЕ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ПОКАЗАНИЯТА СИ, А ПРОКУРОР ОТ БУРГАС ЗАБАВЯ УМИШЛЕНО ДЕЛОТО ЗА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДА.

Припомняме, че прокуратурата обвини като лидери на бандата Николай Мечков и Николай Далакманов, а за техни подчинени – по-малкия брат на Далакмана – Свилен, както и Андрей Янев, Георги Тодоров, Иван Попов, Стоян Кънчев, Неделчо Милчев и Атанас Вълчанов. Обвиненията срещу тях бяха свързани със заплахи и репресии срещу търговци. Запазена марка на бандата било забиването на кирки в автомобили, откъдето идва и прозвището й.

В Бургас мафията е безсмъртна

Мечков (вляво) и Кюфтето рамо до рамо в съда.

Бургас и Южното Черноморие се оказват истински бастион на мутрите, въпреки че всяка власт бодро рапортува как с мутренските времена и нрави е свършено. Показателна в това отношение е поредната мащабна спецоперация на МВР срещу организираната престъпност в града, която недвусмислено разкрива, че наистина мафията е безсмъртна, както се казваше във филмовата класика от 80-те години на миналия век „Италианци в Русия“.

При въпросната акция на 14 октомври в рамките на 24 часа бяха задържани общо 10 души. Предстои спецпрокуратурата да определи колко от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. От ранни зори до обяд в морския град бяха извършени 40 претърсвания на имоти, автомобили, както и лични обиски. Операцията е срещу организирана престъпна група за изнудвания, заплахи и физическо насилие.

В ранните часове в областната дирекция беше доведен за разпит една от емблематичните фигури от подземния свят по Южното Черноморие – шефът на охранителната фирма VTA Николай Мечков. Малко по-късно в дирекцията беше докаран и дясната му ръка Златко Кънев.

Мечков вече има солиден стаж зад гърба си като обект на интерес от страна на полицията. Още през юли 2008 г. той бе вкаран в кауша, заради организиране и ръководене на банда за рекет, заплахи и физическо насилие. Групата му си спечели прозвището „бандата с кирките“ заради нетрадиционния им подпис – кирка, забита в автомобила на заплашеното лице.

Още тогава стана ясно, че бандата е действала една година, като се е активизирала особено след като друг известен мафиотски бос бе арестуван за разпространение на дрога. Става дума за Димитър Желязков – Митьо Очите, първият официално доказан по съдебен път български наркобос. Точно по време на данданията около Очите, хората на Николай Мечков се опитват да заемат освободената ниша на пазара с наркотици. Това не е особено трудно, тъй като охранителната фирма на Мечков VTA още тогава бе поела под опеката си много от увеселителните заведения по Черноморието и Бургас. И разбира се, разпространението на дрога в охраняваните барове, дискотеки и кръчми вървеше като по вода.

От материалите на полицията по разследването на бандата става ясно, че членовете й са предлагали богат асортимент – амфетамин, кокаин, марихуана, хашиш. Истинска екстра бил екзотичният коктейл „Мангуа“ – прясно мляко, варено с марихуана. Според прокуратурата и служителите от дирекцията „Борба с организираната престъпност“ членове на групата са Николай Мечков, заместникът му Николай Далакманов, Андрей Янев, Георги Тодоров, Иван Попов и Стоян Кънчев. Мечков осигурявал финансирането за доставките на наркотици, а Далакманов, който имал над десет регистрации в полицията за побоища, грабежи и други престъпления и само една присъда – пробация за нападение над семейство, извършвал оперативен контрол над членовете. Янев и Тодоров били основни дилъри на кокаин и амфетамини. Тодоров разпространявал също и марихуана. Попов и Кънчев заедно с търговията с наркотици, били нещо като наказателна бригада за неизрядните клиенти.

И до ден днешен материалите по разследването предлагат изключително любопитни подробности. От информацията, придобита със специални разузнавателни средства, се разбира, че бандата е използвала специален език по време на разпространението на дрога. Така например канабисът бил наричан „каше“ и „хмел“, кокаинът – „американо“, „бяло вино“ и „ризи“, амфетамините –  „смолец“ или „смоландец“, „бонбони“, „вятър“, „вятърни мелници“, „българи“, „БГ“, „кореком“, „виагра“, „желенце“. Сред записите фигурират разговори като „Колко българи ще ми дадеш за 30 лева? Имаш ли от онези хубавите нашенци? Искам да купя 40 мъжки и 40 женски, ама с лютеница…?“.

Освен дилърския новоговор, записите чрез СРС разкрили и защо групата се нарича „бандата на кирките“. От разговори с поръчители става ясно, че акция със забита кирка струва 20 лева. Общо 140 лева струвала операцията срещу новия камион на управител на  фирма за вътрешен и международен транспорт, който осъмнал със 7 забодени кирки в капака, защото дължал на предишния собственик на камиона още 10 000 лева.

Освен доказателство, че мафията по Южното Черноморие е безсмъртна, спецоперацията разкрива и още една любопитна краска – живописните прякори, така характерни за онези бурни времена на силови групировки, тук са евъргрийн. Кюфтета, Бибета, Очи, Мечки… шетат по тези места безнаказани и в прекрасна кондиция.Пример за това е още един виден бургаски бандит, влизал не веднъж в полицейските хроники – Петър Биберов – Кюфтето. Той също е сред десетимата, арестувани днес и откарани в специализираната прокуратура в София.

Кюфтето и Мечков от години вървят ръка за ръка – ту по бургаските барове, ту в арестите на МВР или из коридорите на Темида. И все са на свобода.  През юни 2016 г. при поредната операция на МВР срещу организираната престъпност в Бургас и региона в района на прословутия квартал „Меден рудник“ и комплекса „Лазур“ бяха задържани в автомобилите им Петър Биберов-Кюфтето и Николай Мечков – шефът на охранителната фирма VTA. Тогава от полицията се промъкна информация, че двамата гравитират около групата на Георги Николов-Троянеца, който е съден за трафик на непълнолетни проститутки, като по отделно въртят и бизнес с дрога, а през 2014-а двамата бяха арестувани за изборна търговия в Бургаско.

Според МВР доказателственият материал от ареста на двамата през 2016-а бил достатъчен, за да бъде обвинен Мечков например, че е  „действал изключително конспиративно, като стоял постоянно в офиса си“, откъдето управлявал хората си. Обвиняемият обаче коментира обвиненията така: „В своя защита искам да кажа, че съм собственик или съдружник в шест дружества. Освен това съм упълномощено лице в още три такива. Т.е. имам участия в девет фирми. Нямам време да се занимавам с организации и с подобни лица. Казвам го, за да е ясно какво правя в офиса”.

И така, та чак до сегашния 14 октомври. Много е вероятно, след поредната спецоперация, така и да продължи.

НИКОЛАЙ МЕЧКОВ Е ЗАДЪРЖАН В МОМЕНТА ЗА ТРЕТО ДЕЛО КАТО ШЕФ НА ОРГАНИЗИРАНА МАФИЯ…

ЕТО И ВТОРОТО ДЕЛО, ПО КОЕТО СЪЩО Е ОПРАВДАН:

Акция в Бургас, прибраха за рекет Бандата с кирките

Сред задържаните са охранителният бос Николай Мечков и Петър Биберов – Кюфтето

13:54 – 14 Октомври 2019

Мащабна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура тече от сутринта в Бургас, а мишени на разследващите са охранителния бос Николай Мечков и дясната му ръка Петър Биберов – Кюфтето. До този момент са задържани 7 човека. Засега от полицията отказват подробности, известно е, че разследването е срещу група за изнудвания.

Един от арестуваните от бандата на Николай Мечков в Бургас

Арестуваният Николай Мечков, бос на охранителната фирма VTA в Бургас, е задържан многократно в миналото. Той придоби страховита популярност преди 10 години като шеф на Бандата с кирките – крими организация в морския град, изнудвала за пари влиятелни бизнесмени. Сред методите на бандата бе да забиват по 7 кирки в тузарски лимузини – знак, че жертвата им трябва да си плаща.

Само преди 3 месеца Мечков и останалите от бандата му, сред които братята Николай и Свилен Далакманови, Андрей Янев, Георги Тодоров, Иван Попов, Стоян Кънчев, Неделчо Милчев и Атанас Вълчанов, бяха оправдани от съда по това дело, което се проточи 10 години. Според решението на съда, нямало достатъчно данни, че Николай Мечков е ръководил престъпна група за рекет.

Петър Биберов – Кюфтето за последно бе арестуван миналата есен като заподозрян, че е поръчал палеж в дома на бургаски фоторепортер.

През лятото на 2016 г. охранителния бос Мечков и сподвижникът му Петър Биберов пак бяха арестувани, като тогава бяха разследвани за търговия с наркотици, трафик на бежанци, рекет и умишлени палежи и бомбени взривове. Няколко месеца по-късно групата на Мечков бе освободена тихомълком.

Петър Биберов – Кюфтето пък е разследван като поръчител на палежа на дома на бургаския фоторепортер Божидар Пенков. Жилището бе запалено на 26 октомври 2018 г., а малко по-късно за огнения атентат бяха задържани двама. Оказа се, че подпалвачите са пратени от Пешо Кюфтето. Той има зъб на бургаския фоторепортер Божидар Пенков от ноември 2016 г., когато го нападна, докато журналистът снимаше горящо заведение в морската градина „Бургаски вечери“.